Jitka Šimůnková, majitelka rodinné firmy Nebe v hubě
Kdy jste začala podnikat?
Podnikat jsem začala v roce 2013 a bylo mi 46 let. Nikdy není pozdě splnit si sen.
Co Vás vedlo k podnikání?
Vždy mě lákala vůně koření a bylinek. Maminka i babička mě k tomu vlastně vedly. Na zahrádce jsem pak, pro vlastní potřebu, pěstovala bylinky jak pro vaření, tak na neduhy. Krátkou dobu jsem pracovala pro firmu, která koření a bylinné směsi prodávala. Seberealizace zde však nebyla možná, takže jsem se rozhodla založit si vlastní firmu a tím si splnila velký sen – tj. práce, která mne velmi baví a mohu v ní uskutečnit své nápady.
Jaké byly Vaše podnikatelské začátky?
Na začátky velmi ráda vzpomínám. Firmu jsme zakládali ve dvou. Odhodlanost nechyběla a touha se prosadit s vlastní výrobou nás tlačila dopředu. Výroba potravinových produktů však znamená hygienou (a jinými institucemi) schválený prostor. Také bylo potřeba vydělat si peníze na suroviny, z kterých se bude vyrábět, ale i na jiné vybavení. Nechtěli jsme začít podnikání s úvěrem, a tak jsme si přivydělávali přes zimu (o víkendech) na horách coby kuchaři a obsluha v bufetu na sjezdovce. Dlouho jsme nevěděli, co to je mít volný den, co je to vydatný spánek, ale když něco opravdu chcete…A JÁ TO MOC CHTĚLA...jsem narozená ve znamení BÝKA...takže slovo CHTÍT je pro nás býky, udělat pro to maximum. Na první rozjezd jsme si skutečně na horách vydělali peníze. Ale zpočátku jsme měli prodejní sortiment rozšířený, v některých dnech, ještě o pečivo z Karlovarské pekárny a jezdili s ním (jako první s kváskovými chleby po ČR) a se svými výrobky, pravidelně každý týden i mimo Karlovarský kraj… např. do města Slaný.
Potom jsme se snažili prosadit, a to už jen hlavně se svými výrobky, v Praze na farmářských trzích. Pro velký zájem o naše produkty jsme zřídili v Praze mezisklad. Bylo to období žádanosti o naše produkty a snažili jsme se vyhovět každému odběrateli
Je něco, co byste po těchto zkušenostech udělala jinak?
Myslím si, že každé období rozvoje firmy „Nebe v hubě“ mělo své kouzlo. Vzlety a pády patří k tomu. Nic bych asi neudělala jinak a chybami se člověk učí. Myslím, že bych nic na průběhu rozvoje svého podnikání neměnila. Hodně mě to naučilo.
Co Vám podnikání dalo?
Uskutečnění vysněné práce, vlastní rozhodování: Co? a Jak? bude. Potěšení z pochvaly zákazníků, že jim chutná ovocný čaj nebo kořenící směs či chvála na účinnost bylinné směsi. Velmi ráda se setkávám se stálými zákazníky a mám radost z toho, když se ke mně i po tolika letech zákazníci vrací. Doporučení svým známým je pak nejlepší reklama.
Co považujete za zlomový okamžik? Jaký byl Váš největší dosavadní úspěch?
Zlomový okamžik? Sama sobě a možná nejvíce svému okolí jsem chtěla dokázat, že to, co dělám, není zbytečně promrhaný čas. A nebyl…. aspoň pro mne NE. že dotáhnu do konce své sny a touhy.
Ocenění:
- Výrobní značka Krásenské čajování – ovocné čaje bez ibišku, které se dají celé sníst
- Regionální potravina Karlovarského kraje 2014 a 2015
- Original product of Sokolovsko Tradiční výrobek 2015
- Dobrota Karlovarského kraje 2018, 2019, 2020
- Ocenění hejtmana Karlovarského kraje 2014 - 1.,2.,3. místo
- Ocenění hejtmana Karlovarského kraje 2015 - 1. místo
- Výrobní značka Krásenská apatyka – bylinná čajová směs (pro běžné pití) (vrstvená – dárkové balení)
- směs Dlouhověkost (ocenění hejtmana Karlovarského kraje 2015 - 2. místo)
- Výrobní značka Krásenská rozhledna – Bylino-ovocná čajová směs pro běžné pití. Jedná se o balení ve tvaru známé Krásenské rozhledny ve velikosti M 1:167 s informacemi o této stavbě se zajímavou historií.
- Original product of Sokolovsko
- Regionální potravina Karlovarského kraje 2016
- Ocenění hejtmana Karlovarského kraje 2016 - 1. místo
- Kořenící směs Krušnohorník – balení v papírové kořence s motivy zajímavých historických míst Karlovarského kraje
- Regionální potravina Karlovarského kraje 2020
Máte nějaké podnikatelské sny?
Rozšířit výrobu čili firmu, mít spolehlivé zaměstnance, dodávat opět do obchůdků a možnost realizovat další mé nové nápady,…Mám jich opravdu hodně.
Máte nějaké doporučení pro lidi, kteří zvažují, že začnou podnikat?
Nenechat se odradit prvním či druhým neúspěchem…. Bojovnost a výdrž! Pořád myslet na to, čeho chtějí dosáhnout…vytyčení si cíle.
V jakém oboru podnikáte?
Jsem výrobce ovocných čajů bez ibišku (vše po vypití je možno sníst – ručně přebrané ovoce a jiné plody) – vlastní receptury – originalita. Vyrábím bylinné směsi jak na neduhy (i individuální receptury dle požadavků či problému zákazníka), tak bylinné či bylino-ovocné směsi pro běžné pití vhodné i pro děti). Také jsem se „vrhla“ na výrobu kořenících směsí dle vlastních receptur. Baví mě zajímavý druh balení svých produktů.
Podnikáte v oboru, ve kterém jste získala vzdělání, nebo Vás podnikání zavedlo úplně do jiného oboru?
Nepodnikám v oboru mého vzdělání. Jsem pedagog, ale okolnosti mne zavedly na jinou cestu. Asi to tak mělo být. Zpočátku to bylo neplánované a hledání možností pomoci svým blízkým. Odešla jsem z učitelování z důvodů péče o maminku. Mezi tím jsem si udělala 5 maserských kurzů zakončených zkouškou, takže mohu podnikat i v tomto směru. Mám názor: Každé vzdělání se může někdy hodit. Vlastně vše v mém podnikání se prolíná. A mé současné podnikání to je doplněním toho všeho, čemu se věnuji, co mě baví a v čem vidím smysl své práce.
Zdá se Vám, že podmínky pro rozjetí podnikání jsou nyní jednodušší?
Podmínky pro podnikání v této době mi rozhodně nepřipadají jednodušší… pokud nebude člověk vyrábět produkt pro omezující situace spojené s COVID.
V čem se odlišujete od konkurence?
Vyrábím produkty z větší části dle vlastních receptur. Jsem výrobce, který vždy dodrží danou recepturu (tj. stejné složení). Vždy vyhovím zákazníkům s jejich požadavkem. Na tom si velmi zakládám. Můj výrobek nezakoupí v řetězci obchodů (ač jsem byla řetězci několikrát oslovena k dodávání, podmínky pro mne byly nevyhovující). Je to originální ručně vyráběný produkt. Dle požadavků zákazníka dovedu i originálně své produkty vybalit či označit (logo firmy, místa, kam výrobek směřuje – dělám ruční kresby na své výrobky…) V tomto směru jsem velmi flexibilní a snažím se zákazníkům v jejich požadavcích vyhovět.
V čem považujete svoji firmu za inovativní?
V tom, že se snažím složením svých výrobků i obalem zaujmout zákazníka (i dle jeho požadavku).
Pokud máte zaměstnance, jakým způsobem je hledáte? Spolupracujete se školami? Mohou u Vás studenti (SŠ, VŠ) získat praxi, spolupracovat s Vámi na absolventských pracích?
Zaměstnance nemám (bohužel), dřív jsem měla pouze brigádníky…ke špatné situaci v dnešní době si je ani nemohu dovolit. Několikrát mne oslovili studenti v rámci svých školních prací…Vždy jsem jim odpověděla na jejich otázky. Otázky mi připadaly zajímavé a hloubavé… proč tedy neodpovědět.
Pomáháte či podporujete neziskové projekty, dobrovolnictví, sportovní kluby, sociální projekty apod.?
Spolupracovala jsem s organizací Pomoc v nouzi…. se stany této organizace to nějak, vyšumělo. Nebráním se však spolupráci těchto organizací.