Klára Teršová – blogerka, spisovatelka, zakladatelka neziskovky Smrčiny
O svůj podnikatelský příběh linoucí se od touhy uplatnit se v diplomacii až po návrat do Karlovarského kraje a rozvoji Ašského výběžku se s námi podělila Klára Teršová.
Kdy jste začala podnikat? Kolik Vám bylo let?
Více než před rokem, bylo mi 31.
Co Vás k podnikání vedlo? Co byl ten impulz?
Vlastní kavárna byla vždy mým snem. Bistro Fichtl je rodinné bistro, kde najdete to nejlepší ze sladkého i slaného. Navazuje na vznik neziskovky Smrčiny, která je založena s cílem starat se o zdejší přírodní dědictví. To vše jsem zastřešila značkou Made in Zapadákov.
Proč podnikáte právě v Karlovarském kraji?
Narodila jsem se v Aši a rozhodla se zde něco vybudovat. Vedu zde svoji kavárnu ve Vernéřově u Aše, kde si i peču. Peču, píšu a žiju na konci světa.
Mohla byste zhodnotit, jaké má podnikání v našem kraji plusy a mínusy?
Plus – nízká konkurence, mínus – nízká kupní síla.
Máte srovnání podnikání v Karlovarském kraji a v jiném městě/státě? Pokud ano, mohla byste popsat rozdíly?
Ano, třeba se Španělskem, kde jsem studovala. Lidé jsou tam zvyklí chodit do kaváren na denní bázi, třeba jen na kávu.
Jaké byly Vaše podnikatelské začátky?
Vybudovat zázemí byla těžká práce, ale podnik se rychle rozjel.
Je něco, co byste po těchto zkušenostech udělala jinak?
Nic.
Pomáhá vám ve vašem podnikání nějaké motto/heslo/citát, kterým se řídíte, který vás žene kupředu?
Konec světa, začátek příběhu.
Co Vám podnikání dalo?
Spoustu nových dovedností – v cukrařině, administrativě, komunikaci s lidmi.
Co považujete za rozhodující/zlomový okamžik? Jaký byl Váš největší dosavadní úspěch?
Vydání mojí knihy, která se odehrává na Ašsku (román Bílý pramen), je součástí synergií, které společně mají přivést Ašsko zpět k životu.
Máte nějaké podnikatelské sny? Jaké?
Vybudovat ještě penzion v podobném stylu.
Máte nějaké doporučení pro lidi, kteří zvažují, že začnou podnikat?
Nebát se toho, jde to, když nemyslíte jen na peníze, ale je to vaše srdeční záležitost. Potom přijde i ta odměna.
V jakém oboru podnikáte?
V gastronomii, snažím se být činná v neziskovém sektoru. A nově také píšu, nakladatelství Argo vydalo moji knihu Bílý pramen. Jak říkám, vytvářím postupně synergie, které mohou propojit současnost a minulost, zchátralost i překrásnou přírodu v okolí Aše a pomoci jejímu rozvoji.
Podnikáte v oboru, ve kterém jste získali vzdělání, nebo Vás podnikání zavedlo úplně do jiného oboru?
Ne, vystudovala jsem politologii a ekonomii. Dva semestry jsem absolvovala ve španělské Salamance a Granadě, jako stážistka jsem působila v Bruselu.
Po studiích mě cesta zavedla do státní správy. Chtěla jsem se stát diplomatkou v některé z hispánských zemí. Chtěla jsem ale dělat něco, co bude skutečně to pravé. Proto peču a píšu. Vzdělání byl ale pro mě základ.
Zdá se Vám, že podmínky pro rozjetí podnikání jsou nyní jednodušší? Pokud ano, proč si to myslíte?
Administrativní překážky nejsou tak velké, chce to ale zkušenosti a podporu.
V čem se odlišujete od konkurence? V čem jste jiní, než ostatní?
Moderní prostředí, každý týden jiné menu, čerstvé a kvalitní suroviny. Pečeme a vaříme si sami. Ve stálé nabídce máme švédskou kávu Löfbergs. K tomu ještě velmi moderní prostředí zasazené do krásné přírody. Myslím si, že z našeho podniku čiší ta provázanost s místem, rodinou, ochota něco dál budovat.
V čem považujete svoji firmu za inovativní?
Pořád se posouváme dál a chceme podnikání rozšiřovat.
Pokud máte zaměstnance, jakým způsobem je hledáte? Spolupracujete se školami? Mohou u Vás studenti (SŠ, VŠ) získat praxi, spolupracovat s Vámi na absolventských pracích?
Máme převážně brigádníky, zaměstnance na stálo bychom neuživili, v gastru je to nyní celkem složité, ale zvládáme to.
Pomáháte či podporujete neziskové projekty, dobrovolnictví, sportovní kluby, sociální projekty apod.?
V rámci neziskovky Smrčiny nyní budujeme stezku Zaniklé Vernéřovsko (též součástí synergií, které mají vrátit život na Ašsko).
Rozhovory: