Nomen omen. Tak by se dal jednoduše shrnout příběh rodiny Sládkových, ve které se láska k pivu, řemeslu i hodnotám předává již po generace.
Jsme rodinná firma, takže pracovat jsem v ní začal již v mých šestnácti letech během prázdnin. Podnikatelem ve smyslu převzetí firmy jsem se stal v roce 2019.
Co Vás k podnikání vedlo? Co byl ten impulz?
Impulsem pro mě bylo pokračovat v rodinné tradici, ve firmě, kterou založil můj táta. Byl to logický krok, nikdy jsme neměli v úmyslu firmu prodat někomu jinému.
Proč podnikáte právě v Karlovarském kraji?
V Karlových Varech jsem se narodil. Táta sice ne, ale s rodinou sem přišel z Moravy a od té doby zde žijeme. Karlovarský kraj je hezké a klidné místo pro život, i když z pohledu našich dětí by ten klid občas vyměnili za něco více vzrušujícího 😊
Mohl byste zhodnotit, jaké má podnikání v našem kraji plusy a mínusy?
Naše podnikání je založeno na osobních vztazích. Naši zákazníci ví, že pro ně uděláme maximum možného, je-li to v našich silách. Díky tomu si nás váží a zůstávají s námi již dlouhých třicet let. Takže kladem je, že se navzájem známe a podporujeme, což by bylo ve velkém městě jistě složitější. Naše firma je výhradním zástupcem známého jihočeského pivovaru, což se může jevit jako výhoda ve smyslu, že spolupracujeme s uznávanou značkou. Karlovarský kraj, resp. celé Západní Čechy, jsou ale kolébkou plzeňského piva. Přesvědčit místní lidi, aby přesedlali na něco jiného, je opravdu nelehký úkol.
Jaké byly Vaše podnikatelské začátky?
Kruté, protože nastoupil covid. Kdybych to byl věděl, odložil bych nákup nového firemního nákladního auta, ale kdo to mohl tušit. Všechny mé plány vzaly za své. Ve firmě jsem pracoval již třicet let, ale najednou nebylo kde uplatnit nasbírané zkušenosti. Byl jsem rád, že jsem firmu udržel nad vodou a nemusel propustit zaměstnance. Všechny hotely, restaurace a provozy byly zavřené, a tím byla prakticky zavřená i firma. Nebylo komu dodávat. Poctivě jsem zkoumal a uplatňoval různé kompenzační programy od státu, které byly k dispozici a i to pomohlo k tomu, že jsem nepropouštěl. Po dlouhých dvou letech jsem musel začít téměř od začátku. Řada našich zákazníků skončila, já musel znovu obnovovat kontakty, hledat nové partnery a stavět to vlastně od začátku.
Je něco, co byste po těchto zkušenostech udělal jinak?
Byla to bezprecedentní situace, kterou jsem nemohl ovlivnit. Naštěstí stojí firma na pevných základech, má vlastní pozemek, halu i vozový park. I díky tomu se podařilo přežít toto období. Věřím, že jsem v té době udělal vše, co bylo potřeba k tomu, aby firma i její zaměstnanci tento čas přečkali.
Pomáhá vám ve vašem podnikání nějaké motto/heslo/citát, kterým se řídíte, který vás žene kupředu?
Každý den udělat alespoň jednu důležitou věc.
Co Vám podnikání dalo?
Svobodu dělat si rozhodnutí po svém. Každý nápad, který mám, mohu v praxi aplikovat. A jedině sám sobě mohu nadávat, když se něco nepovede. Současně s tím mi to ale dalo závazek obstát v rodinné tradici.
Co považujete za rozhodující/zlomový okamžik? Jaký byl Váš největší dosavadní úspěch?
Za svůj největší úspěch považuji svou rodinu. Podařilo se mi mít parádní děti, parádní ženu. Jsou pro mě pevnou základnou, bez které by žádná další aktivita nedávala smysl.
Máte nějaké podnikatelské sny? Jaké?
V letošním roce jsem vybudoval plně zachlazený box na pivní sudy. V září proběhla velká oslava třiceti let existence firmy na trhu za účasti nejvěrnějších zákazníků a partnerů. Přivítali jsme bezmála stovku pivních přátel, soutěžili jsme, vyzkoušeli si školu čepování, hrála nám kapela, rozdávali se dárky. Bylo to moc příjemné. V příštím roce plánuji vybudovat Kontr Beer point, kde se budu potkávat s našimi partnery a zákazníky. Nadále pokračuji v modernizaci firmy a starám se o pozemek s rozlohou 3000 m2, o náš vozový park, o zaměstnance. Pro firmu mé velikosti jsou to poměrně velké výzvy😊
Máte nějaké doporučení pro lidi, kteří zvažují, že začnou podnikat?
Poslouchejte starší a zkušenější.
V jakém oboru podnikáte?
Jsme velkoobchod s nápoji, ale nakoupit u nás mohou i maloobchodníci. 75 % naší činnosti tvoří sudový prodej piv a s tím spojené služby.
Podnikáte v oboru, ve kterém jste získali vzdělání, nebo Vás podnikání zavedlo úplně do jiného oboru?
Vystudoval jsem stavební průmyslovku v Karlových Varech. Zkusil jsem si i rok na Vysokém technickém učení v Brně, ale možnost a současně možná i morální povinnost pracovat v rodinné firmě zvítězila. Mé vzdělání je mi nicméně ku prospěchu v každodenní práci.
Zdá se Vám, že podmínky pro rozjetí podnikání jsou nyní jednodušší? Pokud ano, proč si to myslíte?
Jsou. Digitalizace velmi usnadnila práci. Za dva dny v podstatě můžete otevřít firmu. Nemusíte fyzicky chodit po úřadech a vše složitě vyřizovat. Další výhodou je existence sociálních sítí, kde můžete svou firmu propagovat. Nemusíte složitě shánět kontakty, dozví se o vás z webových platforem i sítí.
V čem se odlišujete od konkurence? V čem vaše firma jiná než ostatní?
Vycházíme lidem vstříc. Nikdy mi není zatěžko (navzdory občasnému brblání mé ženy 😊) zvednout zákazníkům telefon v neděli či na dovolené. Je to byznys a o ten se musíte starat a když zákazníci ví, že se na vás mohou spolehnout, že jim vyhovíte či jen poradíte, že to, co slíbíme, dodržíme, pak se k nám rádi vrátí.