Satori Kombucha

Martina a Pavel Ordošovi, výrobci nápoje kombucha

Martina a Pavel Ordošovi - Sarori Kombucha

Martina a Pavel Ordošovi - Sarori Kombucha

Kdy jste začali podnikat? Kolik Vám bylo let?

Společnost SatoriProstor jsem se ženou založil v roce 2017. Rok 2017 se tudíž dá považovat za začátek podnikání. Mně bylo v té době 33 let a manželce 23 let.

Co Vás k podnikání vedlo? Co byl ten impulz?

Impulz k výrobě kombuchy přišel již v průběhu mých studiích v roce 2006, kdy jsem poprvé ochutnal GT´s Synergy kombuchu v Texasu.  Neměl jsem na každodenní pití kombuchy peníze, tak jsem si předsevzal, že si budu nápoj jednou vyrábět sám.

Jaké byly Vaše podnikatelské začátky?

Oficiálně jsme začali Satori kombuchu prodávat v květnu 2019, takže jsme stále na začátku. Vybudovat značku, distribuční síť, standardizovat a optimalizovat výrobní procesy, to trvá opravdu léta.

Je něco, co byste po těchto zkušenostech udělal jinak?

Kdybych se narodil o něco dříve, začal bych podnikat již v 90. letech. ?

Co vám podnikání dalo?

Úctu k současným úspěšným podnikatelům. Úspěšné podnikání vyžaduje realizovatelnou vizi, léta soustředěné práce, plno peněz a i trochu štěstí.

Co považujete za rozhodující/zlomový okamžik? Jaký byl Váš největší dosavadní úspěch?

Zlomovým okamžikem bylo rozhodnutí založit společnost SatoriProstor a vložit do ní tvrdě vydělané úspory. Jednalo se o „pouhých“ 200 000 Kč (a byly velice rychle utraceny), ale i tak to pro mě byl závazek, ty peníze jen tak nezahodit.

Největší úspěch s takto limitovaným kapitálem byl dostat Satori kombuchu na trh. Aby si ji naši  věrní zákazníci mohli každý den užívat tak, jak si ji užíváme sami. Mimoto by se dalo zmínit první místo v soutěži T-Mobile Rozjezdy na jaře 2019.

Máte nějaké podnikatelské sny? Jaké?

Osobně považuji kombuchu za pomyslný „elixír mládí“. Jedná se o zdraví prospěšný, fermentovaný čaj. Pro většinu lidí je první zkušenost s kombuchou nezapomenutelná. Naším snem je rozšířit produkci a vlastní distribuční síť tak, aby v rámci ČR měla širší veřejnost svoji první zkušenost právě se Satori kombuchou.

Máte nějaké doporučení pro lidi, kteří zvažují, že začnou podnikat?

Pokud o tom již delší dobu přemýšlíte, neváhejte a udělejte první krok. Bez prvního kroku to nejde a pro každého to může znamenat něco jiného. Zároveň je ale důležité mít alespoň drobnou finanční rezervu a finanční plán. Cílem není skončit na ulici. ?

V jakém oboru podnikáte?

Potravinářský průmysl – výroba nápojů.

Podnikáte v oboru, ve kterém jste získali vzdělání, nebo Vás podnikání zavedlo úplně do jiného oboru?

V Americe jsem vystudoval finance, což samozřejmě s podnikáním úzce souvisí, ať už se jedná o jakýkoliv obor.

Zdá se Vám, že podmínky pro rozjetí podnikání jsou nyní jednodušší? Pokud ano, proč si to myslíte?

Každá doba s sebou něco přináší. V mnoha směrech je to dnes jednodušší, ale trh se zbožím je dnes celkově přesycen. Kdo měl odvahu po revoluci začít podnikat, měl jednoduší vstup na trh. Tehdy nebylo nic a lidé byli „hladoví“. Dnes jsou tito podnikatelé, co začali v 90. letech a vydrželi na trhu, dlouhodobými lídry a je velmi těžké jim dělat konkurenci.

V čem se odlišujete od konkurence? V čem jste jiní, než ostatní?

Určité povědomí máme, ale konkurenci příliš nesledujeme, takže je pro nás těžké na tuto otázku odpovědět.  Odlišujeme se především přístupem k samotnému produktu. Používáme kvalitní suroviny a vlastní vodu.

Součástí celého projektu s kombuchou jsou investice do zdrojů kvalitní, pramenité vody. K výrobě Satori kombuchy používáme vodu z hlubinného vrtu.

Většina naší konkurence používá upravenou vodu z vodovodu.

V čem považujete svoji firmu za inovativní?

Jsme jedna z prvních firem na trhu, která prodává druhotné fermentace, živé raw kombuchy. Živých potravin je na trhu velice málo a přináší to spoustu problémů se skladováním a trvanlivostí.

Pokud máte zaměstnance, jakým způsobem je hledáte? Spolupracujete se školami? Mohou u Vás studenti (SŠ, VŠ) získat praxi, spolupracovat s Vámi na absolventských pracích?

Zaměstnance prozatím nemáme. Většinu procesů se snažíme nejdříve co nejvíce automatizovat. Pracujeme spíše s externími specialisty, ale do budoucna se zaměstnancům samozřejmě nevyhneme. Pokud nás ale například osloví nějaký student/ka kvůli praxi nebo absolventské práci, tak ho/ji určitě neodmítneme.

Pomáháte či podporujete neziskové projekty, dobrovolnictví, sportovní kluby, sociální projekty apod.?

V počáteční fázi růstu, ve které se momentálně nacházíme, je velmi obtížné podporovat časově či finančně externí projekty. Celý projekt konzumuje ohromné množství zdrojů a času. Vydělané peníze se ihned vrací do rozvoje výroby nebo podpory prodeje. Do budoucna bychom ale rádi podporovali projekty alespoň poskytnutím Satori kombuchy zdarma. Věříme, že by kombuchu měli lidé více pít.?

www.satorikombucha.cz

Příběh vzniku kombuchy a Satori kombucha si můžete poslechnout ze záznamu ČRo KV zde.

Další podnikatelské příběhy

Zřizovatelé

Partneři